Krivotvorine meda i kako ih prepoznati

Krivotvorine meda i kako ih prepoznati

Kako razlikovati pravi od krivotvorenog i/ili umejtnogmeda? Kako biti siguran da je med kojeg ste kupili odlične kvalitete?

Prvo, kupujte uvijek kod trgovca kojeg znate, najbolje direknto od proizvođača. Tako u biti stvarate sami  jamstvo da je med pravi, domaći i kvalitetan.

Pravi med je obično skuplji i tako se na prvu može barem malo ublažiti sumnja. No, i to nije jamstvo kvalitete. Prirodni med se sastoji od sirovog meda, krivotvoren med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a umjetni med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Također,  uvijek ćete dobiti neki med na poklon, od poslovnih partnera, rodbine, prijatelja... Kako onda prepoznati da taj med nije krivotvoren?

Pravi med je obično skuplji. No, ipak treba razlikovati tri vrste meda: prirodni (čisti), krivotvoreni i umjetni. Prirodni med se sastoji od sirovog meda, krivotvoren med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a umjetni med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

 

Prvo, pročitajte naljepnicu na medu. Proizvođači trebaju navesti sve sastojke koje sadrži. Ako med nije čist, treba to i pisati na naljepnici, uključujući i postotak pravog meda koja se nalazi, ako ga ima.

Drugo je ono što pčelari prvo naprave. A to je da teglu s tekućim medom okrenu „naopako“. Pri tome se stvara zračna kugla koja se sa dna podiže u vis. Brzina dizanja, odnosno sporost, već ukazuje na kvalitetu. Što se ta zračna kugla sporije diže, to je veća vjerojatnost da je med pravi i zreo.

Organo-leptički način je da ako stavite žlicu pravog meda u usta, morate osjetiti gustinu i uočiti da ga ne možete gutati kao tekućinu već ga morate žvakati kako bi ga mogli „zalogaj po zalogaj“ progutati. Krivotvoreni med daleko lakše „curi niz grlo“ - i ne mora se toliko žvakati.

Dalje, preporuča se provesti mali test. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbira u kožu, ako ima meda, jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.

Također, stavite nekoliko kapi na papir ili papirnati ručnik. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

Pomiješajte malo meda sa žumanjkom. Ako je med čist, kada istučete žumanjak, izgledat će kao da je kuhan.

Napunite čašu vode i dodajte 1 žlicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

Namažite med na krišku kruha. Prirodni med će otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

Provjerite i hoće li se med kristalizirati tijekom vremena.Patvorina meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

Eto nekoliko savjeta za provjeru kvalitete meda, no ponavljamo – najbolje je da ga kupujete direktno od proizvođača.

Inače, ako kupujete med u trgovinama važno je znati ovo. Prema istraživanjima čak deset posto meda u hrvatskim trgovinama lažno se predstavlja. U blažim slučajevima, riječ je medu koji ne sadrži dovoljno peludnih zrnaca određene biljke pa se ne bi smio ni deklarirati kao med dobiven od te biljke. No, otprije su poznati i slučajevi u kojima se mala količina pravog meda miješala sa šećernim sirupom ili je bila riječ o prodaji loših uvoznih medova pod domaće. Čak trećina testiranih uzoraka bili su medovi s viškom hidroksimetilfurfurala, koji se ne bi smjeli jesti ravno iz staklenke, nego se smiju koristiti samo kao sastojak u industrijskoj proizvodnji.

 


Stariji post