Ostvarite 20 % popusta na svaku narudžbu iznad 20 €.
Popust se primjenjuje automatski prilikom plaćanja i vrijedi za sve dostupne proizvode
Med stvaraju pčele, sakupljajući i prerađujući cvjetni nektar ili neki drugi biljni sok obilazeći cvijeće.
Kada pčela usiše nektar, pomiješa ga s izlučevinama svojih žlijezda i predaje ga svojim sestrama kako bi ga obogatile enzimima. Zatim ga skaldišti u košnici da bi sazrio.
Pčele mahanjem krila suše med koji se smatra zrelim kada onda sadrži 17 % vode. I, na kraju, prije nego pčele zatvore med u saće, dodaju mu mravlju kiselinu kao konzervans.
Jeste li znali da jedna jedina pčela medarica u svom životu proizvede samo 1/12 čajne žličice meda?
Svaka staklenka meda prođe dug put do vašeg stola. Saznajte kako.
Svaka pčelarska godina kreće krajem ljeta pripremom pčelinjih zajednica za zimu i medobranje sljedeće godine. Pčelama se osigurava dovoljna količina prirodne hrane, meda i peluda koja im jamči uspješno prezimljavanje što je ujedno najkritičniji period za pčele. Osim hrane pčelama je potreban mir na pčelinjaku. Pčele izlaze iz košnica s prvim vjesnicima proljeća.
Prva pelud koju prikupljaju je pelud lijeske, a zatim pelud proljetnog cvijeća. Nakon toga slijede paše bagrema i kestena, gotovo do kraja ljeta. Po svakoj ispaši med vrcamo, odnosno beremo.
Med od pčela odvajamo isključivo prirodnim humanim načinom, bez korištenja kemijskih sredstava. U tu svrhu koristimo takozvane „bježalice“, jednostrane prolaze nakon kojih pokupimo puna saća i zamijenimo praznima.
U vrcaoni skidamo voštane poklopce i med stavljamo u vrcaljku. Putem centrifugalne sile med izvlačimo iz saća i cijedimo kroz tri sita. Med se niti u jednom trenutku termički ne obrađuje. Radi maksimalne kvalitete meda sav pribor koji koristimo isključivo je izrađen od INOX-a.
Nakon vrcanja, med se sprema u specijalizirane bačve. Potom punimo staklenke meda koje etiketiramo posebno dizajniranim naljepnicama sa znakovima provjerene kvalitete. Svaka naša staklenka meda ima svoju šifru putem koje možete provjeriti podrijetlo meda, koa i oznaku geolokacije gdje je med prikupljen.
Sastav medaovisi i o podneblju te godišnjem dobu paše.Med je mješavina više od 180 različitih sastojaka. Od ugljikohidrata u medu se nalazi oko 80 posto šećera i to čak 24 njegove vrste. Tu su i mnoge druge korisne tvari; aminokiseline, različiti vitamini (C, D, E, K, B1, B2, B5, B6), željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen i drugih tvari koje zajedno čine jednistvenu prirodnu zdravu namirnicu.Zbog velikih razlika u sastavu, standardizacija meda je gotovo nemoguća.