Castania.hr

Svaka pčelarska godina kreće krajem ljeta pripremom pčelinjih zajednica za zimu i medobranje sljedeće godine. Pčelama se osigurava dovoljna količina prirodne hrane, meda i peluda koja im jamči uspješno prezimljavanje što je ujedno najkritičniji period za pčele. Osim hrane pčelama je potreban mir na pčelinjaku. Pčele izlaze iz košnica s prvim vjesnicima proljeća. 

Prva pelud koju prikupljaju je pelud lijeske, a zatim pelud proljetnog cvijeća. Nakon toga slijede paše bagrema i kestena, gotovo do kraja ljeta. Po svakoj ispaši med vrcamo, odnosno beremo. 

Med od pčela odvajamo isključivo prirodnim humanim načinom, bez korištenja kemijskih sredstava. U tu svrhu koristimo takozvane „bježalice“, jednostrane prolaze nakon kojih pokupimo puna saća i zamijenimo praznima. 

U vrcaoni skidamo voštane poklopce i med stavljamo u vrcaljku. Putem centrifugalne sile med izvlačimo iz saća i cijedimo kroz tri sita. Med se niti u jednom trenutku termički ne obrađuje. Radi maksimalne kvalitete meda sav pribor koji koristimo isključivo je izrađen od INOX-a. 

Nakon vrcanja, med se sprema u specijalizirane bačve. Potom punimo staklenke meda koje etiketiramo posebno dizajniranim naljepnicama sa znakovima provjerene kvalitete. Svaka naša staklenka meda ima svoju šifru putem koje možete provjeriti podrijetlo meda, koa i oznaku geolokacije gdje je med prikupljen.