Blog

Tea Hrescic
Krivotvorine meda i kako ih prepoznati

Krivotvorine meda i kako ih prepoznati

Kako razlikovati pravi od krivotvorenog i/ili umejtnogmeda? Kako biti siguran da je med kojeg ste kupili odlične kvalitete? Prvo, kupujte uvijek kod trgovca kojeg znate, najbolje direknto od proizvođača. Tako u biti stvarate sami  jamstvo da je med pravi, domaći i kvalitetan. Pravi med je obično skuplji i tako se na prvu može barem malo ublažiti sumnja. No, i to nije jamstvo kvalitete. Prirodni med se sastoji od sirovog meda, krivotvoren med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a umjetni med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja. Također,  uvijek ćete dobiti neki med na...

Čitaj više →


Tea Hrescic
Kako nastaje pravi med?

Kako nastaje pravi med?

Med je proizvod izvrsne suradnje pčela, cvijeća i ljudi. Cvijeće luči mirisnu otopinu – nektar. Posebne žlijezde koje proizvode nektar zovu se nektariji te su smještene duboko u unutrašnjosti cvijeća. Biljke proizvodnjom nektara privlače kukce koji ih oprašuju. Pčele radilice jezikom sišu nektar i spremaju ga u medni želudac, kojeg zatim u košnici predaju mladim radilicama nakon čega se vraćaju sakupljanju. Da bi pčele proizvele jedan kilogram zrelog meda potrebno je sakupiti barem tri puta više nektara. Za to je potrebno i 200.000 izlazaka pčela van pčelinjaka. A samo jedna pčela obiđe 150 cvijetova kako bi napunila medni želudac i...

Čitaj više →


Tea Hrescic
Što je kristalizacija meda?

Što je kristalizacija meda?

Iako sama kristalizacija nije mjerilo toga je li med pravi ili krivotvoren, neke osobine same kristalizacije to jesu. Dakle, do kristalizacije dolazi i kod pravog meda i kod krivotvorenog. S druge strane mnogi potrošači smatraju da je kristalizacija odlika lošeg meda, a ne mogu biti više u krivu. To ćemo pokušati objasniti u ovom tekstu.  Da razriješimo, nema razloga da kristalizirani med smatramo manje vrijednim jer je u stvarnosti sasvim suprotno - kristalizacija je najnormalnija prirodna pojava meda kod stajanja te zbog toga za kristalizirani med možemo biti sigurni da je prirodan.  Do pojave kristalizacije dolazi jer  glukoza (prirodni groždani...

Čitaj više →

Nedavni članci