O nama

Radimo ono što volimo. Volimo ono što radimo.

Castania.hr_košnice

SVE JE POČELO KAO HOBI…

 

Kako radimo u IT-ju, većinu vremena provodimo zatvoreni u uredu, sjedeći osam sati dnevno.
Balans smo pronašli u prirodi, koja
nas odmara i opušta. Zbog ljubavi prema prirodi i zbog bijega od svakodnevnih briga, odlučili smo se baviti pčelarstvom.
Najprije rekreativno pa smo prije osam godina nabavili tri košnice.
No zbog malo posla ubrzo nam je postalo dosadno i nabavili smo još 15. Zatim smo nabavili još desetak košnica; pa još desetak. Sve dokle nismo došli do današnjih 120.
Tada smo osvijestili da je naš hobi prerastao u ljubav, a naša se avantura pretvorila u
(slatku) Cástania priču.

MEDENI OKUSI BANOVINE

 

Cástania je naša priča o prirodnom medu i inovativnim pčelinjim proizvodima kontroliranog geografskog podrijetla s Banovine.
Cástania je i priča o povijesti ovih krajeva, Banovine, Vojne Krajine, njezinoj prirodnoj čistoći i astronomiji. Priča je to o čistoj prirodi, ekologiji, medu vrhunske kvalitete, produktu marljivog rada naših pčela smještenih u 120 košnica, koje svakodnevno lutaju od cvijeta do cvijeta bogate i netaknute kestenove šume.
Noću pod zvjezdanim sjajem, one zasluženo odmaraju svoja krila i košare, kako bi ranom zorom ponovo ubrale ono najbolje što priroda ovoga kraja nudi.
A mi samo najbolje donosimo Vama..

pcela_na_cvijetu
Banovina

GDJE NASTAJU NAŠI PROIZVODI?

 

Naš pčelinjak smješten je u bajkovitom selu Strašnik u blizini Petrinje.
S pčelinjaka, okruženog kestenovim šumama i bogatim cvjetnim livadama, pruža se pogled na Petrovu goru, Zrinsku goru, Plješevicu te Hrastovačku goru s druge strane.
Za lijepog vremena vide se i Sljeme i Sveta Gera.
Ovo je jedinstveno mjesto na Banovini. Zbog male svjetlosne kontaminacije, ovaj je prostor drag zaljubljenicima u nebo jer se odavde, daleko od svjetla gradova, može neometano promatrati noćno nebo.
Upravo nam je noćno nebo, odnosno zviježđe Scutum (Štit), vidljivo s našeg pčelinjaka, poslužilo kao inspiracija za naš logo.

Kako nastaje CÁSTANIA med?

1

BRIGA ZA PČELE

Svaka pčelarska godina kreće krajem ljeta pripremom pčelinjih zajednica za zimu i medobranje sljedeće godine. Pčelama se osigrava dovoljna količina prirodne hrane, meda i peluda koja im jamči uspješno prezimljavanje što je ujedno najkritičniji period za pčele. Osim hrane pčelama je potreban i mir na pčelinjaku.

2

DOLAZAK PROLJEĆA

Pčele izlaze iz košnica s prvim vjesnicima proljeća. Prva pelud koju prikupljaju je pelud lijeske, a zatim pelud proljetnog cvijeća. Nakon toga slijede paše bagrema i kestena, gotovo do kraja ljeta. Po svakoj ispaši med vrcamo, odnosno beremo.

3

ODVAJANJE MEDA

Med od pčela odvajamo isključivo prirodnim humanim načinom, bez korištenja kemijskih sredstava. U tu svrhu koristimo takozvane „bježalice“, jednostrane prolaze nakon kojih pokupimo puna saća i zamijenimo praznima.

4

VRCANJE

U vrcaoni skidamo voštane poklopce i med stavljamo u vrcaljku. Putem centrifugalne sile med izvlačimo iz saća i cijedimo kroz tri sita. Med se niti u jednom trenutku termički
ne obrađuje. Radi maksimalne kvalitete meda sav pribor koji koristimo isključivo je izrađen od INOX-a.

6

SKLADIŠTENJE I PUNJENJE

Nakon vrcanja, med se sprema u specijalizirane bačve. Potom punimo tegle meda koje još etiketiramo posebno dizajniranim naljepnicama sa znakovima provjerene kvalitete.
Svaka naša tegla meda ima svoju šifru putem koje možete provjeriti podrijetlo meda.