Koja vrsta meda je najbolja?

Koja vrsta meda je najbolja?
02.12.2019 zredzic

Koja vrsta meda je najbolja?

Mnogi se slažu da je med savršeni proizvod Majke Prirode. U tom slatkom i gustom soku sačinjenom od nektara raznih cvjetova, nalaze se gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.

Ipak, postoji mnogo vrsta meda i ponekad je teško odlučiti se koji med je najbolji. Čak, mogli bismo reći da postoji bezbroj vrsta medova jer zapravo niti jedan med nije potpuno isti. Kako onda odabrati savršeni med za sebe?

Najzdravijim medom smatra se Manuka med

Manuka med ima jedinstvena i moćna antibakterijska svojstva, no vlasti Novog Zelanda, s kojeg ova vrsta meda dolazi, upozoravaju kako se na tržištu nalazi puno krivotvorina. Da biste nabavili pravi Manuka med na ambalaži meda potražite oznaku UMF – Unique Manuka Factor.

Riječ je o monoflornom medu koji dakle pčele prikupljaju isključivo iz cvijeća manukinog drveta. Ovaj je med poznat po svojim iznimnim antibakterijskim svojstvima koja se, suprotno ostalim vrstama meda, ne uništavaju tijekom izlaganja toplini ili tijekom razvodnjavanja.

Bagremov i kestenov med najbolji od domaćih vrsta

Već smo spomenuli, svaka vrsta meda je ljekovita. 

No da moramo birati, od domaćih medova izdvojili bismo bagremov i kestenov med. Pitate se, zašto baš njih?

Bagremov med liječi dišne putove i stres

Med od bagremovih cvjetova je zbog svog blagog okusa i neutralnog mirisa među popularnijim medovima. Iako je “na prvu” neuočljiv, njegova ljekovita svojstva dobro su znali već stari Grci i Rimljani pa su ga koristili za liječenje mnogih bolesti. 

Bagremov med najdjelotvorniji je za smirivanje stresa i rješavanje problema s nesanicom. Ipak, najčešće se konzumira za olakšavanje simptoma prehlade i gripe, odnosno za bilo kakve respiratorne bolesti. Koristi se i kao prirodni antiseptik koji brzo i učinkovito smiruje nadražena upalna područja.

Kestenov med potiče cirkulaciju i uravnotežuje krvni tlak

Suprotni laganom bagremovom medu je crveno-smeđi, težak i gorak kestenov med. Unatoč malo jačem okusu, isplati ga se redovito konzumirati jer također ulazi u slavno društvo najljekovitijih medova. Najveće kestenove šume u Europi, vjerovali ili ne, nalaze se u Hrvatskoj. Kestenov med iz Banovine poznat je po velikoj količini minerala i peludi te je višestruko nagrađivan na raznim natječajima kvalitete.

Med od kestena pomaže kod probavnih smetnji i pogodan je za tlakaše, a njegova ljekovita svojstva idu toliko daleko da ga pravi znalci medoljupci koriste i kod četkanja zubi jer, kako kažu, bolje čisti zube od zubne paste i daleko je zdraviji.

Ako ste upravo pronašli svog favorita, zavirite na naš web shop i naručite svoju teglicu zdravlja na vrijeme. Jer znate kako kažu, bolje spriječiti, nego liječiti.