Kako prepoznati pravi med od lažnog?

Kako prepoznati pravi med od lažnog?
02.12.2019 zredzic

Kako prepoznati pravi med od lažnog?

Ovu ukusnu i iznimno korisnu namirnicu bogatu vitaminima i mineralima svakodnevno koristimo u prehrani. Bilo mazanjem na kruh za doručak, stavljanjem u kavu ili čaj ili kao dodatak za pravljenje finih poslastica. Osim što je iznimno ljekovit, med je bogat izvor energije, stoga ne čudi što cijelu staklenku potrošimo u tren oka kada smo bolesni. 

Danas je ova namirnica lako dostupna na tržištu, što dovodi u pitanje njenu kvalitetu. Tako se često postavlja pitanje – nalazi li se na policama trgovina pravi med ili se radi o još jednom „lažnom“ industrijskom proizvodu?

Iako se samo detaljnim analizama može provjeriti njegov pravi sastav, stručnjaci navode nekoliko načina kako odgonetnuti radi li se o pravom ili pak lažnom proizvodu. 

Dali smo si truda i pobrojali one najvažnije!

 

Načini prepoznavanja pravog meda

Ako u vodu stavite malo meda, prirodni će se med zgrudati i ostati na dnu, dok će se lažni med odmah pomiješati s vodom. 

Zagrijete li med na visokoj temperaturi, ako se on karamelizira, riječ je o pravom medu, dok će se u lažnom medu pojaviti mjehurići i postat će pjenasti.

Stavite li žličicu meda ispod jezika te tada osjetite njegovu tvrdoću i gorčinu, nabavili ste pravi med.

Sigurno se već čili da prirodni med nije ljepljiv. Stoga, prilikom njegove kupovine stavite malo meda između prstiju. Pravi med će se upiti u kožu, dok će lažni trljanjem postati ljepljiv. Zapravo, njegova ljepljivost ukazuje na prisustvo šećera ili umjetnih zaslađivača. 

Iako neki potrošači misle da se u slučaju kristalizacije med pokvario, upravo je suprotno. Naime, ako se med nakon nekog vremena kristalizira radi se o pravom te prirodnom medu. Lažni med se zapravo nikad ne kristalizira, već je uvijek u tekućem stanju. 

Malo je onih koji mogu odoljeti ovoj finoj namirnici, no vjerovali ili ne postoje oni koji ga ne vole. Stavite li med u blizinu mrava, iako je sladak, mravi će ga zaobići u širokom luku, što vam isto može pomoći kod provjeravanja prirodnog meda.

Pokušate li zapaliti pravi med, on će gorjeti, dok lažni med zbog prisutnosti vode neće.

Prirodni med uzrokuje bockanje u ustima prije samog gutanja, dok onaj lažni nema nikakav učinak za nepce.

Stavite li malo meda na papirnati ubrus, lažni će med samo u nekoliko sekundu probiti ubrus. 

Ako pak okrenete staklenku s medom, zračni balon lagano se mora pomicati prema vrhu, poput kugle, u protivnom nemojte ni pomišljati na njegovu kupovinu.

To bi bilo to! 

Svakako, ako ste u prilici, savjetujemo vam da nabavite med od provjerenih pčelara jer ćete tada znati da u ruci držite pravi pravcati med.

Ili zavirite na naš web shop gdje se nalazi med iz kontroliranog uzgoja.