Banovina

Banovina

Banovina

Naš pčelinjak smješten je u bajkovitom selu Strašnik u blizini Petrinje, na Banovini.
S pčelinjaka, okruženog kestenovim šumama i bogatim cvjetnim livadama, pruža se pogled na Petrovu goru, Zrinsku goru, Plješevicu te Hrastovačku goru s druge strane. Za lijepog vremena vidi se i Sljeme i Sveta Gera.

Ovo je jedinstveno mjesto na Banovini. Zbog male svjetlosne kontaminacije, područje je omiljeno zaljubljenicima u nebo jer se odavde, daleko od svjetla gradova može neometano promatrati noćno nebo. Upravo je to noćno nebo, odnosno zviježđe Scutum (Štit), vidljivo s našeg pčelinjaka, poslužilo kao inspiracija i za naš logo.

Banovina (Banija), kao stvorena je za proizvodnju meda i ekološku poljoprivredu, posebno za kestenov med. Na Banovini je najveća koncentracija pitomog kestena u Hrvatskoj te se ovdje nalazi najveći dio od 7.325 hektara šumske površine pod pitomim kestenom u Sisačko-moslavačkoj županiji. To je 48,8 posto svih kestenovih šuma u Hrvatskoj.

Banijske šume kestena poznate su diljem Hrvatske pa su brojni pčelari koji svoje košnice dovode na ispašu upravo ovdje. Također, ovdašnji pčelari za vrhunski med mogu zahvaliti i velikim šumama bagrema, ali i netaknutim livadama gdje pčele mogu nesmetano prikupljati ljekoviti nektar.

Banovina je povijesna hrvatska pokrajina, dio nekadašnje Vojne krajine, smještena na rubu panonskog područja, omeđena Kupom na sjeveru i sjeveroistoku, Glinom na zapadu, kopnenom granicom prema BiH na jugu, a granicom na Uni na jugoistoku. Čini je pretežito brdovito područje prosječne visine 300 metara, s najvećim vrhom Piramidom (661 m) na Zrinskoj gori. Velike zelene površine i mnogi izvori čine ju plodnom za poljoprivredu, a naročito pogodnom za eko poljoprivredu.
Igrala je Banovina stoljećima važnu ulogu u hrvatskoj povijesti, čemu svjedoče mnogobrojne utvrde i ostaci kula te sakralni spomenici.